+38553572083

Budačka 24, Gospić

ured@ss-strukovna-gospic.skole.hr

STRUKOVNA ŠKOLA GOSPIĆ

VOZAČ MOTORNOG VOZILA

Trajanje obrazovanja

3 godine

Uvjeti upisa

Za upis u srednjoškolski obrazovni program vozač motornog vozila, potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu medicine rada.

Završetak obrazovanja

Završetak srednjoškolskog obrazovanja završava izradom i obranom završnog rada čime se stječe zvanje vozač motornog vozila. Učenici mogu nastaviti obrazovanje za višu razinu kvalifikacije (zanimanje četverogodišnjeg trajanja) u statusu redovitog učenika, u pravilu, unutar istoga obrazovnog sektora u kojem je stečeno prethodno strukovno obrazovanje. Uvjeti i načini nastavka obrazovanja za višu razinu kvalifikacije u statusu redovitoga učenika propisani su Pravilnikom o uvjetima i načinima nastavka obrazovanja za višu razinu kvalifikacije  (NN 08/16126/21). Po završetku više razine kvalifikacije (zanimanje četverogodišnjeg trajanja) učenici mogu polagati ispite državne mature koji im omogućuju nastavak školovanja na visokoškolskoj razini.

Mogućnost zapošljavanja

Vozači motornih vozila imaju široke mogućnosti zapošljavanja u tvrtkama koje se bave prijevozom rone i putnika, a mogu otvoriti i vlastite prijevozničke tvrtke. Završetkom školovanja učenici dobiju AM, B, C, F kategoriju  za upravljanje. Također, Strukovna škola Gospić nudi i mogućnost prekvalifikacije za četverogodišnje zanimanje tehničar cestovnog prometa.

Opis zanimanja

Vozač motornog vozila upravlja vozilom unutar gradskog područja te u međumjesnom i međunarodnom prometu. Obavlja poslove pripreme vozila za prijevoz, vodi prijevoznu dokumentaciju, otklanja manje kvarove na vozilu, preuzima teret u prijevozu, nadzire utovar i istovar te vodi brigu o njegovoj zaštiti. Nakon završetka obrazovanja i određenog radnog iskustva polaznik se kroz stručno usavršavanje može osposobiti za vozača autobusa, taksi vozača i autodizaličara.

Zdravstveni zahtjevi i funkcionalne sposobnosti potrebni za ovo zanimanje: uredan vid, uredan dubinski (prostorni) vid, uredan noćni vid, raspoznavanje boja, uredan sluh, sposobnost funkcionalnog glasovno-jezično-govornog izražavanja u svrhu uspostavljanja komunikacije, uredno kognitivno, emocionalne, psihomotoričko i perceptivno funkcioniranje, uredna funkcija dišnog sustava, uredna funkcija mišićno-koštanog sustava, uredna funkcija srčano-žilnog sustava, uredna funkcija krvi i krvotvornog sustava, uredna ravnoteža i stabilno stanje svijesti.

Uvjeti rada

Vozač uglavnom radi u zatvorenom prostoru, tj. u kabini vozila. Zbog prirode posla ponekad radi i vani (utovar i istovar robe, carinski pregledi i sl.).

Vozač posao obavlja u sjedećem položaju. Poslove održavanja uglavnom obavlja izvan vozila, što ponekad podrazumijeva rad u vrlo neugodnim uvjetima (vlaga, izloženost ispušnim plinovima, kiša, snijeg itd.). Radno vrijeme vozača može biti vrlo različito. Vozač je na putu katkada i po više dana. Za to vrijeme se odmara u motelima, prenoćištima, a katkada i u kabini vozila. Duga vožnja može biti monotona, što je opasno zbog pada koncentracije i budnosti. Vožnja noću opasna je i zbog smanjene vidljivosti. Neugodna je i vožnja u otežanim vremenskim uvjetima, primjerice pri poledici i snijegu.

Zanimanje je rizično, zbog opasnosti od prometnih nesreća gdje su moguće ljudske žrtve.

Rad vozača je fizički naporan, te ga ne mogu obavljati osobe lošeg općeg zdravstvenog stanja, osobe s oštećenjima kralježnice, oboljenjima bubrega, te psihički nestabilne osobe.

Nastavni plan i program

 

Nastavni predmet Broj sati tjedno/godišnje
1. 2. 3.
Općeobrazovni dio
Hrvatski jezik 3/105 3/105 3/96
Strani jezik 2/70 2/70 2/64
Povijest 2/70
Politika i gospodarstvo 2/64
Tjelesna i zdravstvena kultura 2/70 2/70 2/64
Vjeronauk/Etika 1/35 1/35 1/32
Geografija 2/70 2/70*
Matematika 2/70 2/70 2/64
Fizika 2/70
Računalstvo 2/70
Stručno-teorijski dio
Osnove prijevoza i prijenosa 2/70
Goriva i maziva 2/70
Cestovna vozila 3/105 2/70 2/64
Prva pomoć u cestovnom prometu 1/35
Prometna kultura 2/70
Propisi u cestovnom prometu 2/70
Prijevoz tereta 3/96
Prijevoz putnika 2/64
Prometna tehnika 2/64

Izborni predmet:

Prometna infrastruktura

Tehnologija prijevoza

2/70 2/70 2/64
Praktični dio
Praktična nastava 2/70 7/245 7/224**
Upravljanje motornim vozilom 1,5/45***

Napomena:

*35 sati Prometne geografije

** 35 sati u funkciji završnog ispita

*** Nastava se realizira pojedinačno na vozilu C kategorije

Skip to content