+38553572083

Budačka 24, Gospić

ured@ss-strukovna-gospic.skole.hr

STRUKOVNA ŠKOLA GOSPIĆ

KONOBAR

Trajanje obrazovanja

3 godine

Uvjeti upisa

Za upis u srednjoškolski obrazovni program konobar, potrebno je imati završenu osnovnu školu i potvrdu nadležnog školskog liječnika.

Završetak obrazovanja

Završetak srednjoškolskog obrazovanja završava izradom i obranom završnog rada čime se stječe zvanje konobar. Učenici mogu nastaviti obrazovanje za višu razinu kvalifikacije (zanimanje četverogodišnjeg trajanja) u statusu redovitog učenika, u pravilu, unutar istoga obrazovnog sektora u kojem je stečeno prethodno strukovno obrazovanje. Uvjeti i načini nastavka obrazovanja za višu razinu kvalifikacije u statusu redovitoga učenika propisani su Pravilnikom o uvjetima i načinima nastavka obrazovanja za višu razinu kvalifikacije  (NN 08/16126/21).Po završetku više razine kvalifikacije (zanimanje četverogodišnjeg trajanja) učenici mogu polagati ispite državne mature koji im omogućuju nastavak školovanja na visokoškolskoj razini.

Mogućnost zapošljavanja

Konobari se zapošljavaju u raznim ugostiteljskim objektima, kao što su restorani, kavane, gostionice, hoteli, lječilišta. Zapošljavanje često ovisi o dobi godine. U područjima u kojima je razvijen zimski turizam češće je zapošljavanje zimi, a u primorskim krajevima ljeti.

Opis zanimanja

Konobar poslužuje hranu i piće u ugostiteljskim objektima te priprema, održava i uređuje inventar ugostiteljskog objekta. Poslovi konobara uključuju pripremu stolnog rublja, stolnog inventara, raspoređivanje stolova i uređivanje za posluživanje, dočekivanje gostiju, evidentiranje narudžbi, posluživanje hrane i pića, pospremanje stola, priprema računa. Poslovi konobara razlikuju se ovisno o radnom mjestu. Samim time i opis poslova na različitim mjestima je drugačiji te ovisi o uslugama koje se pružaju i o organizaciji rada u ugostiteljskom objektu. Osim u restoranima, hotelima i drugim mjestima s ponudom hrane, konobari se mogu zapošljavati i u ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge posluživanja pića (primjerice caffe barovi, cocktail barovi, noćni klubovi i dr.)

Zdravstveni zahtjevi i funkcionalne sposobnosti potrebni za ovo zanimanje: uredan vid, raspoznavanje osnovnih boja, uredan sluh, sposobnost funkcionalnog glasovno- jezično-govornog izražavanja u svrhu uspostavljanja komunikacije, uredan njuh, uredna funkcija mišićno-koštanog sustava, uredna funkcija dišnog sustava, uredna funkcija srčano-žilnog sustava, uredna funkcija kože na šakama i podlakticama, uredno kognitivno i emocionalno funkcioniranje.

Uvjeti rada

Posao konobara pretežito se odvija u zatvorenim prostorima, a rjeđe na otvorenom (uglavnom tijekom ljetne sezone). Uvjeti rada razlikuju se ovisno o tipu ugostiteljskog objekta.

Posao konobara zahtijeva pažljivost zbog upotrebe oštrih i vrućih predmeta. Konobar posao obavlja sam ili u skupini, a radi u smjenama, prekovremeno, noću, a ponekad i praznicima.

Budući da rade s hranom, konobari svakih šest mjeseci moraju obaviti obavezan liječnički i sanitarni pregled.

Nastavni plan i program

 

Nastavni predmet Broj sati tjedno/godišnje
1. 2. 3.
  Zajednički općeobrazovni  dio
Hrvatski jezik 3/105 3/105 3/96
Povijest 2/70    
Politika i gospodarstvo     2/64
Tjelesna i zdravstvena kultura 2/70 2/70 2/64
Vjeronauk/Etika 1/35 1/35 1/32
Posebni stručni dio
Strani jezik I 3/105 3/105 3/96
Strani jezik II 2/70 2/70 3/96
Gospodarska matematika 2/70 2/70 2/64
Računalstvo 2/70 1/35  
Povijest hrvatske kulturne baštine     2/64
Biologija s higijenom i ekologijom 2/70    
Poslovna psihologija i komunikacija   2/70  
Osnove turizma 2/70    
Turistička geografija Hrvatske   2/70  
Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća   2/70 2/64
Marketing u turizmu     1/32
Kuharstvo   2/70  
Ugostiteljsko posluživanje 5/175 5/175 6/192
Poznavanje robe i prehrana 2/70 1/35 1/32
Praktična nastava
Praktična nastava 8/280 8/280 8/448
Stručna praksa (ljetna)  182 182  

 

Skip to content