+38553572083

Budačka 24, Gospić

ured@ss-strukovna-gospic.skole.hr

STRUKOVNA ŠKOLA GOSPIĆ

Stvaranjem blackout pjesama, učenici 1. M i 2. M obilježili su Svjetski dan poezije

Svjetski dan poezije (engl. World Poetry Day) UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999. godine radi promicanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta.

Istaknuto je kako treba dati priznanje i poticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim pjesničkim nastojanjima.

Prema podatcima koje posjeduje Nacionalni odbor za proslavu Dana poezije koji je od 1990-ih smješten na Floridi (SAD), Svjetski dan poezije slavio se još od 1505. godine. Uglavnom se obilježavao u listopadu, najčešće 15. listopada, na rođendan velikoga rimskog pjesnika Vergilija. Sve do UNESCO-ova službenog proglašenja, praznik je naizmjenično slavljen u listopadu i studenome. Ta tradicija obilježavanja održala se do danas u mnogim zemljama.

Učenici 1. M i 2. M (medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege), s profesoricom Mirnom Kolak, jučerašnji Dan obilježili su stvaranjem svojih blackout pjesama koje, u neku ruku, spajaju: kolažnu (reciklirajuću), likovnu (crtačku) i pjesničku komponentu u novu formu.

Blackout poezija najjednostavnije bi se mogla opisati kao podvrsta dadaističke nađene umjetnosti (“found art“) i konkretne poezije (“concrete poetry“). Found art podrazumijeva “recikliranje” već postojećih materijala i gotovih formi (djelomično ili čak i u cijelosti) za nastanak novog umjetničkog djela.

Naziv blackout (“zacrnjenje”) dolazi od prepoznatljivog vizualnog izgleda koji ova vrsta pjesama poprima nakon pretvorbe već gotovoga teksta u novu pjesničku cjelinu.

Blackout pjesma izrađuje se tako da se uzme stranica nekog već postojećeg teksta (proze ili poezije, beletristike ili publicistike), a zatim se u tom tekstu odabiru riječi koje će sačinjavati novu, neovisnu misaonu cjelinu, dok se ostatak nepotrebnih riječi zacrnjuje (ili precrtava) najčešće markerom.

Skip to content