KONOBAR
Trajanje obrazovanja
3 godine
Uvjeti upisa
Za upis u srednjoškolski obrazovni program konobar, potrebno je imati završenu osnovnu školu i potvrdu nadležnog školskog liječnika.
Završetak obrazovanja
Završetak srednjoškolskog obrazovanja završava izradom i obranom završnog rada čime se stječe zvanje konobar. Učenici mogu nastaviti obrazovanje za višu razinu kvalifikacije (zanimanje četverogodišnjeg trajanja) u statusu redovitog učenika, u pravilu, unutar istoga obrazovnog sektora u kojem je stečeno prethodno strukovno obrazovanje. Uvjeti i načini nastavka obrazovanja za višu razinu kvalifikacije u statusu redovitoga učenika propisani su Pravilnikom o uvjetima i načinima nastavka obrazovanja za višu razinu kvalifikacije (NN 08/16, 126/21).Po završetku više razine kvalifikacije (zanimanje četverogodišnjeg trajanja) učenici mogu polagati ispite državne mature koji im omogućuju nastavak školovanja na visokoškolskoj razini.
Mogućnost zapošljavanja
Konobari se zapošljavaju u raznim ugostiteljskim objektima, kao što su restorani, kavane, gostionice, hoteli, lječilišta. Zapošljavanje često ovisi o dobi godine. U područjima u kojima je razvijen zimski turizam češće je zapošljavanje zimi, a u primorskim krajevima ljeti.
Opis zanimanja
Konobar poslužuje hranu i piće u ugostiteljskim objektima te priprema, održava i uređuje inventar ugostiteljskog objekta. Poslovi konobara uključuju pripremu stolnog rublja, stolnog inventara, raspoređivanje stolova i uređivanje za posluživanje, dočekivanje gostiju, evidentiranje narudžbi, posluživanje hrane i pića, pospremanje stola, priprema računa. Poslovi konobara razlikuju se ovisno o radnom mjestu. Samim time i opis poslova na različitim mjestima je drugačiji te ovisi o uslugama koje se pružaju i o organizaciji rada u ugostiteljskom objektu. Osim u restoranima, hotelima i drugim mjestima s ponudom hrane, konobari se mogu zapošljavati i u ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge posluživanja pića (primjerice caffe barovi, cocktail barovi, noćni klubovi i dr.)
Zdravstveni zahtjevi i funkcionalne sposobnosti potrebni za ovo zanimanje: uredan vid, raspoznavanje osnovnih boja, uredan sluh, sposobnost funkcionalnog glasovno- jezično-govornog izražavanja u svrhu uspostavljanja komunikacije, uredan njuh, uredna funkcija mišićno-koštanog sustava, uredna funkcija dišnog sustava, uredna funkcija srčano-žilnog sustava, uredna funkcija kože na šakama i podlakticama, uredno kognitivno i emocionalno funkcioniranje.
Uvjeti rada
Posao konobara pretežito se odvija u zatvorenim prostorima, a rjeđe na otvorenom (uglavnom tijekom ljetne sezone). Uvjeti rada razlikuju se ovisno o tipu ugostiteljskog objekta.
Posao konobara zahtijeva pažljivost zbog upotrebe oštrih i vrućih predmeta. Konobar posao obavlja sam ili u skupini, a radi u smjenama, prekovremeno, noću, a ponekad i praznicima.
Budući da rade s hranom, konobari svakih šest mjeseci moraju obaviti obavezan liječnički i sanitarni pregled.
Nastavni plan i program
Nastavni predmet | Broj sati tjedno/godišnje | ||
1. | 2. | 3. | |
Zajednički općeobrazovni dio | |||
Hrvatski jezik | 3/105 | 3/105 | 3/96 |
Povijest | 2/70 | ||
Politika i gospodarstvo | 2/64 | ||
Tjelesna i zdravstvena kultura | 2/70 | 2/70 | 2/64 |
Vjeronauk/Etika | 1/35 | 1/35 | 1/32 |
Posebni stručni dio | |||
Strani jezik I | 3/105 | 3/105 | 3/96 |
Strani jezik II | 2/70 | 2/70 | 3/96 |
Gospodarska matematika | 2/70 | 2/70 | 2/64 |
Računalstvo | 2/70 | 1/35 | |
Povijest hrvatske kulturne baštine | 2/64 | ||
Biologija s higijenom i ekologijom | 2/70 | ||
Poslovna psihologija i komunikacija | 2/70 | ||
Osnove turizma | 2/70 | ||
Turistička geografija Hrvatske | 2/70 | ||
Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća | 2/70 | 2/64 | |
Marketing u turizmu | 1/32 | ||
Kuharstvo | 2/70 | ||
Ugostiteljsko posluživanje | 5/175 | 5/175 | 6/192 |
Poznavanje robe i prehrana | 2/70 | 1/35 | 1/32 |
Praktična nastava | |||
Praktična nastava | 8/280 | 8/280 | 8/448 |
Stručna praksa (ljetna) | 182 | 182 |