KUHAR
Trajanje obrazovanja
3 godine
Uvjeti upisa
Za upis u srednjoškolski obrazovni program kuhar potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu medicine rada.
Završetak obrazovanja
Završetak srednjoškolskog obrazovanja završava izradom i obranom završnog rada čime se stječe zvanje kuhar. Učenici mogu nastaviti obrazovanje za višu razinu kvalifikacije (zanimanje četverogodišnjeg trajanja) u statusu redovitog učenika, u pravilu, unutar istoga obrazovnog sektora u kojem je stečeno prethodno strukovno obrazovanje. Uvjeti i načini nastavka obrazovanja za višu razinu kvalifikacije u statusu redovitoga učenika propisani su Pravilnikom o uvjetima i načinima nastavka obrazovanja za višu razinu kvalifikacije (NN 08/16, 126/21).Po završetku više razine kvalifikacije (zanimanje četverogodišnjeg trajanja) učenici mogu polagati ispite državne mature koji im omogućuju nastavak školovanja na visokoškolskoj razini.
Mogućnost zapošljavanja
Kuhari se mogu zaposliti u različitim ugostiteljskim objektima, i to posebno za vrijeme turističke sezone, u turistički razvijenijim područjima. Iskusni kuhari traženi su i u pravilu dobro plaćeni.
Opis zanimanja
Posao kuhara uključuje različite aktivnosti: naručivanje i preuzimanje namirnica, čišćenje, određivanje tehnologije pripremanja hrane, pripremanje namirnica i njihovu toplinsku obradu, podjelu hrane na pojedinačne obroke te garniranje i dekoriranje. Kuhar priprema sve vrste toplih i hladnih jela, sastavlja dnevne i tjedne jelovnike te priprema jela po narudžbi. Nadalje, kuhar bilježi podatke za dnevni obračun upotrijebljenih namirnica, izdanih obroka hrane te kontrolira zalihe. Tijekom obavljanja poslova poštuje visoke higijenske standarde, pazi na higijenu i čistoću prostora i sredstava s kojima radi te vodi brigu o skladištenju nepotrošenih namirnica. Sudjeluje u pripremanju i sastavljanju jelovnika, dnevnih menija te u pripremi proračuna za određena jela i obroke.
Zdravstveni zahtjevi i funkcionalne sposobnosti potrebni za ovo zanimanje: uredan vid, sposobnost funkcionalnog glasovno-jezično-govornog izražavanja u svrhu uspostavljanja komunikacije, sposobnost raspoznavanja boja, uredan njuh, uredan okus, uredna funkcija mišićno-koštanog, dišnog i srčano-žilnog sustava, uredna funkcija kože, uredna ravnoteže i stabilno stanje svijesti, uredno kognitivno i emocionalno funkcioniranje, odsutnost alergije na profesionalne alergene.
Uvjeti rada
Kuhari rade u raznim ugostiteljskim objektima, a to podrazumijeva i dosta različite uvjete u kojima obavljaju svoj posao. Posao kuhara odvija se u uvjetima velikih temperaturnih promjena, među jakim mirisima, u zapari i isparavanju, u vlazi i buci. Može biti opasan zbog upotrebe oštrih alata, vrućih predmeta i naprava pod pritiskom te skliskih podova i slično.
Radni ritam kuhara ovisi o vrsti ugostiteljskog objekta u kojem rade te o broju gostiju koji može jako varirati tijekom radnog dana.
Većina kuhara radi u smjenama, noću, sve dane u tjednu, vikendima i blagdanima.
Kuhari, kao osobe koje rade s hranom, podliježu obveznom sanitarnom pregledu, čime se od moguće zaraze štite korisnici ugostiteljskih usluga, a i sami kuhari.
Nastavni plan i program
Nastavni predmet |
Broj sati tjedno/godišnje |
||
1. |
2. |
3. |
|
|
Zajednički općeobrazovni dio |
||
Hrvatski jezik |
3/105 |
3/105 |
3/96 |
Povijest |
2/70 |
|
|
Politika i gospodarstvo |
|
|
2/64 |
Tjelesna i zdravstvena kultura |
2/70 |
2/70 |
2/64 |
Vjeronauk/Etika |
1/35 |
1/35 |
1/32 |
Posebni stručni dio |
|||
Strani jezik I |
2/70 |
2/70 |
2/64 |
Strani jezik II |
2/70 |
2/70 |
2/64 |
Gospodarska matematika |
2/70 |
2/70 |
2/64 |
Računalstvo |
2/70 |
1/35 |
|
Povijest hrvatske kulturne baštine |
|
|
2/64 |
Biologija s higijenom i ekologijom |
1/35 |
2/70 |
|
Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća |
|
2/70 |
2/64 |
Osnove turizma |
2/70 |
|
|
Poznavanje robe i prehrana |
2/70 |
2/70 |
2/64 |
Ugostiteljsko posluživanje |
|
2/70 |
|
Kuharstvo |
7/245 |
7/245 |
8/256 |
Praktična nastava |
|||
Praktična nastava |
8/280 |
8/280 |
8/448 |
Stručna praksa (ljetna) |
182 |
182 |
|