GOSPIĆ- S 29. svibnja službeno je završila provedba projekta Šumski putovi kao mistične turističke staze Strukovne škole Gospić kao prijavitelja projekta i Srednje škole Otočac kao projektnog partnera. U projektu su sudjelovali učenici koji se školuju za zanimanje turističko- hotelijerski komercijalist u Strukovnoj školi Gospić i učenici koji se školuju za zanimanje šumarski tehničar u Srednjoj školi Otočac. Projekt je financiralo Ministarstvo turizma i sporta putem Javnog poziva srednjim strukovnim, umjetničkim i mješovitim školama za Promociju i jačanje kompetencija strukovnih i umjetničkih zanimanja za turizam 2024.
Cilj projekta je dočarati šumske putove kao prirodnu baštinu i šumska staništa važna za čovjeka i osjetljiva na utjecaj čovjeka. Kako su u projekt uključene dvije škole i dva različita zanimanja, turističko- hotelijerski komercijalisti i šumarski tehničari, tema projekta spaja vještine budućih turističkih djelatnika i šumarskih tehničara. Budući turističko- ugostiteljski djelatnici izvježbali su svoje komunikacijske vještine i grupi posjetitelja šetnju šumskim putom učinile zanimljivom primjenjujući šumsku pedagogiju. Šumarski tehničari su svojim znanjem o šumskom staništu potpora u prezentaciji prirodne baštine.
Projektom se dokazalo kako djelatnici u turizmu i ugostiteljstvu trebaju dobro poznavati svoja stručna područja, primjenjivati bonton na radnom mjestu, ali isto tako obogatiti se znanjima iz različitih područja kako bi posjetiteljima približili određenu temu, kao što je u ovom projektu bila šuma kao stanište.
Lokacije provedbe projekta bile su Fortica u Otočcu i Jasikovac u Gospiću. Iz razloga što je park Jasikovac u uređenju i sanitarnoj sječi pa je zatvoren za javnost, završne aktivnosti zamišljene u Jasikovcu održane su u dvorištu gospićke osnovne škole. Korisnici ovog projekta su učenici čevrtog i osmog razreda. Različita dob učenika također je utjecala na način pripreme vođenih tura šumskim stazama, što je od budućih turističko- hotelijerskih komercijalista zahtijevalo različitu pripremu obzirom na različitu dobnu strukturu posjetitelja. Bila je ovo prilika da srednjoškolci i osnovnoškolci zajedno provedu dan u prirodi učeći jedni od drugih.
Rezultati projekta objavljeni su u brošuri i videu, koji možete pogledati na https://youtu.be/2BAI0X7mxA4?si=PQN1y1NKp4HzAlQ0
U novouređenom prostoru zgrade Ličko- senjske županije u utorak 27.5. održana je završna konferencija projekta Šumski putovi kao mistične turističke staze.
Lokacija završne konferencije projekta Šumski putovi kao mistične turističke staze pomno je odabrana zbog povijesti te zgrade. Kroz vrijeme, zgrada je bila namijenjena obrazovanju: u počecima kao muška škola, a u drugoj polovici 20. stoljeća kao učenički dom. Zato su i rezultati projekta predstavljeni u prostoru kroz koji su prošle i brojne male mudre glave u potrazi za znanjem kao i brojni obrazovni djelatnici kao konstantna potpora mladima u svim povijesnim razdobljima naše domovine.
Prisutne uzvanike pozdravili su ravnatelji dviju škola ne krijući zadovoljstvo suradnjom i rezultatima projekta: ravnateljica Strukovne škole Gospić gospođa Barbara Tomljenović Jurković i gospodin Ivan Vidmar ravnatelj Srednje škole Otočac. Provedbu projekta prisutnima su opisali sa stajališta mentora Vedrana Tomašević, nastavnica ekonomsko- turističke skupine predmeta u Strukovnoj školi Gospić, i Edi Šop, nastavnik šumarske skupine predmeta u Srednjoj školi Otočac. Bila je ovo prilika zahvale kolegama i svim učenicima na potpori i suradnji u projektnim aktivnostima, koje, kako su govornici naglasili, zahtjevaju različita stručna znanja i timski rad u školama.
Sudionici projekta prisutnima su poručili:“ Pripremite svoje cipele i put pod noge mističnim turističkim stazama!“
Kraj konferencije obogatile su slatke delicije ukomponirane u temu. Tako su se na stolu našla prava slatka priča sa mističnih šumskih staza: tart od šljiva, princeze sa jagodama, kolač s trešnjama, muffini s malinama. Tvorac ovih slatkih zalogajčića je nastavnica kuharstva u Strukovnoj školi Gospić, Marija Vojvodić, uz potporu nastavnika kuharstva Dražena Benčića te uz suradnju učenika budućih kuhara i konobara.
Ova konferencija svakako je pokazala kolike adute Lika krije, ne samo u svojoj povijesti i prirodnoj baštini, već i u potencijalima mladih naraštaja koji stasaju u našim strukovnim školama.

















